expr:content='”” + data:blog.postImageUrl’ property='og:image'/>

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Roxy Music - Avalon







Roxy Music - Avalon

Έτος - 1982

Είδος - "Dream", "Adult" Rock/Pop



Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, ο πληγωμένος βασιλιάς Αρθούρος, στο πέρας της μεγάλης μάχης του απέναντι στον μισητό Μόρντρεντ, επιβιβάστηκε σε μια βάρκα και άφησε να την πάρουν τα νερά. Ήταν ετοιμοθάνατος. Η βάρκα αρμένισε σε σκοτεινές και ομιχλώδεις θάλασσες, για άγνωστο χρονικό διάστημα, πιθανό για μέρες. Ποιός ξέρει. Ίσως τα πάντα να είχαν πια τελειώσει και η θάλασσα να αποτελούσε την γέφυρα για έναν άλλο κόσμο. ΄Ίσως να ήταν όλα κάποιο θαμπό, νεφελώδες όνειρο.


Ξάφνου, το πέπλο των συννέφων υποχώρησε και άφησε να φανεί το τοπίο πίσω από αυτό. Ξεπρόβαλε ένα νησί, τυλιγμένο σε μια ζεστή, φιλόξενη ομίχλη. Αντηχούσαν γύρω ήχοι από κρυστάλλινα, γάργαρα νερά. Μέσα τους έλαμπαν λίθοι σαν πολύτιμα πετράδια, με λάμψεις κόκκινες, κίτρινες και μπλε. Διάσπαρτοι καταρράκτες εδώ και κει φάνταζαν λες και ανέδυαν ατμούς, όχι νερό, ενώ στους άφθονους χειμάρρους ήταν σα να έρεε μέσα μέλι. Μυστήρια, παράξενα ζώα έβοσκαν εδώ και κει. Ο αέρας ξεχείλιζε με την γλυκιά μελωδία των πουλιών.








Ο Αρθούρος είχε φτάσει στο θρυλικό νησί του Άβαλον. Ένα μέρος στο οποίο οι μύθοι λένε πως οι άνθρωποι ζούνε εκατό τουλάχιστον χρόνια. Κανένας δε χρειάζεται να εργάζεται στη γη - τα δέντρα ξεχειλίζουν με φρούτα, ενώ το έδαφος δίνει έτοιμα φαγητά, δεν υπάρχει ανάγκη να καλλιεργηθεί. Στην δική μας εκδοχή του μύθου θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε και δέντρα που να ξεπετάνε σουβλάκια και πιτόγυρα - έτοιμα, με το κρεμμυδάκι τους, το τζατζίκι και ό,τι τραβάει η όρεξη σας.


Αυτή είναι η Άβαλον! Το μέρος που λένε κατασκευάστηκε το θρυλικό σπαθί Excalibur! Εκεί διοικούσαν εννιά αδερφές, ανάμεσα στις οποίες και η μάγισσα Μοργκάνα Λε Φέυ. Επειδή βέβαια μιλάμε για έναν επίγειο παράδεισο, η όποια "διοίκηση" ήταν σοφή και φιλόξενη. Θεραπεύτηκε σταδιακά ο Αρθούρος λοιπόν, τρώγοντας τα άφθονα φρούτα του νησιού και κάνοντας μπανάκι στις θεραπευτικές θερμοπηγές του - πιθανό να τον βοήθησαν στην "θεραπεία" και οι εννιά αδερφές. Εδώ που τα λέμε, ποιόν δε θα βοηθούσαν εννιά αξιολάτρευτες αδερφές - νομίζω γίνομαι κατανοητός!










Πάμε στα μουσικά τώρα. Εν έτει 1982 κυκλοφόρησαν οι Roxy Music το κύκνειο άσμα τους, το άλμπουμ "Avalon"... Στο εξώφυλλο φιγουράρει μια παράξενη φιγούρα, φορώντας μια μεσαιωνική κερασφόρα περικεφαλαία, ντυμένη σε μανδύα, στο χέρι της οποίας δεσπόζει ένα εξωτικό πουλί. Η φιγούρα ατενίζει το μυστήριο, χαμένο στην ομίχλη, τοπίο. Μπορεί να μην φαίνεται, ωστόσο η φιγούρα δεν είναι άλλη από την μέλλουσα γυναίκα του Bryan Ferry. Οι Roxy Music το είχαν παράδοση να περιλαμβάνουν γυναίκες στα εξώφυλλα των δίσκων τους, και αυτό συνέβη άλλη μια φορά, αν και υποχθόνια!

Η περιγραφή που έκανα πάνω δεν είναι τυχαία. Η μυστήρια και ονειρική συνάμα ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει ένα νησί όπως το Άβαλον συνιστά σήμα κατατεθέν της μουσικής του δίσκου... Κάθε νότα της κιθάρας του Phil Manzanera, κάθε ήχος από τα πλήκτρα του Bryan Ferry, δίνουν την εντύπωση πως ξεπηδούν από ένα αλσύλλιο του νησιού, από τις κουφάλες των δέντρων, ή απ'τα ρυάκια που ξεχειλίζουν μέλι, γάλα - πιθανό και κόκκινο κρασί.


Το τελευταίο θα το χαρακτήριζα απαραίτητο ρόφημα και ιδανική συνοδεία του συγκεκριμένου δίσκου, όπως επίσης και τα χαμηλωμένα φώτα. Πολύ απλά, πρόκειται για ένα εξόχως ατμοσφαιρικό άλμπουμ, ό,τι πρέπει για μια βραδιά χαλάρωσης και *καλής* συντροφιάς. Γίνομαι κατανοητός, ή πρέπει να αναφέρω πάλι τον Αρθούρο και τις εννιά αδερφές?









Οι Roxy Music ιστορικά υπήρξαν από τις σημαντικότερες μπάντες του art rock/glam rock χώρου των 70s... Ο Bryan Ferry ήταν ο ιθύνους νους του συγκροτήματος, η ψυχή του. Εκεί στις αρχές των 80s ο Ferry είχε αρχίσει να καταπιάνεται με προσωπικές του δουλειές, ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη περνούσαν από διάφορα σκαμπανεβάσματα. Η δεκαετία του 70 είχε παρέλθει, οι αντιλήψεις και η μόδα της το ίδιο. Τα πράγματα για τους Roxy Music φαινόταν πως όδευαν προς το τέλος τους... αλλά τι τέλος ήταν αυτό, μα την αλήθεια!








Το "Avalon" συνιστά, όχι μόνο τον γνωστότερο τους δίσκο και μία από τις μεγαλύτερες τους επιτυχίες, αλλά και ένα από τα πιο ταξιδιάρικα και ατμοσφαιρικά άλμπουμ των Eighties, ένας δίσκος που σημείωσε τεράστια επιτυχία και καθιερώθηκε ως κλασικός. Η μουσική διαφέρει αρκετά από τις πρώιμες μέρες των Roxy Music... Δεν υπάρχουν εδώ οι glam εξάρσεις, ούτε οι ξέφρενοι πειραματισμοί του παρελθόντος. Ο δίσκος χαρακτηρίζεται ως "adult pop/soft rock/dream pop/art rock" και τέτοια, ωστόσο η πραγματικότητα πέρα από ταμπέλες είναι πως πρόκειται απλά για ένα άλμπουμ που περιλαμβάνει πραγματικά όμορφη μουσική. Ονειρικά τραγούδια. Η χαρακτηριστική φωνή του Bryan Ferry ασφαλώς συνιστά το κερασάκι στην τούρτα.


Μουσική σαν του "Avalon" θα μπορούσες πράγματι να ακούσεις στο μυθικό νησί του βασιλιά Αρθούρου.









Γιατί να ακούσετε τον δίσκο: Διότι περιλαμβάνει ορισμένα από τα ωραίοτερα δείγματα ταξιδιάρικης ποπ/ροκ μουσικής που έχουν γραφτεί ως τώρα.


Γιατί να μη τον ακούσετε: Γιατί είστε ουγκ και γκάου άτομα γενικά.


Ο δίσκος σε μια πρόταση: Σαλόνι, χαμηλά φώτα, είσοδος στον μύθο.



Top-Moments: The Space Between, Avalon, Take a Chance with Me, More Than This



Songhttp://www.youtube.com/watch?v=wt3eEBKa_no




πηγή: http://www.cheezburger.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...